Wednesday, January 3, 2007

Perihelissä

Sieltä se möllöttää lähes pilvettömältä taivaalta, Kuu, joka koki täyden kuun vaiheen tänään klo 15:57. Toinen taivaankappaleiden kierron merkittävä hetki koetaan klo 22, kun Maa on perihelissä eli kiertoradallaan lähimpänä Aurinkoa. Maa on ellipsillä kiertoradallaan tosiaankin lähinnä radan toisessa polttopisteessä sijaitsevaa Aurinkoa kun meillä täällä Pohjolassa on kalenterin mukaan talvi ja kauimpana kun meillä on kesä. Vuodenajathan meille tuo maan akselin kallistuma 23,44 astetta suhteessa Aurinkoon.
Kuusta vasemmalla erottuu Pienen Koiran Procyon ja sen yläpuolella Kaksosten Castor ja Pollux. Taivaan laella nähdään Ajomiehen kellertävä Capella ja siitä alhaalla oikealla Härän oranssinen Aldebaran. Orion on jälleen hienosti esillä, vyöstä ylhäällä vasemmalla punertaa Betelgeuze ja alhaalla oikealla sinertää Rigel.
Kiintotähtien väritkin erottuvat nyt siis selkeästi. Koko taivaan kirkkain tähti Sirius on horisontissa näkyvillä vastapäisen talon katonharjan korkeudella. Värinä välkkyy punainen ja vihreä, vaikka itse kohde on todellisuudessa valkoinen.

No comments: