Sunday, December 10, 2006

Velvollisuudet kutsuvat

Tänään vietetään YK:n Ihmisoikeuksien päivää. Meillä on varaa viisastella sen sisällöstä, joillekin se on jokapäiväistä taistelua elossapysymisestä. Ihmisten velvollisuuksien perään kuulutti jo Gandhi aikoinaan vastineeksi oikeuksista. Sitä kai sitten kutsutaan yhteiskunnaksi lakeineen, mutta laeillakin pitäisi olla filosofiansa siitä oikeasta ja väärästä, jota se luulee toteuttavansa.
Meillä on liikaa lakien varjoja ja oikeuksia, jotka vahingoittavat muiden ihmisten ja tulevien sukupolvien oikeuksia. Esim. ympäristön suhteen olemme aika tuhoavia ja kyseenalaistaa pitäisi myös omistamisen ja kuluttamisen oikeuksia, jotka ovat meille turhia, mutta joista olisi todellista hyötyä muille.
Sananvapaus, jota tässä käytetään on jossain kortilla, mutta ajattelun vapautta voi jokainen harjoittaa. Tuumata vaikka yksilön, kansan, ihmiskunnan tasolla vastuun ja vapauden käsitteitä, oikeuksia ja velvollisuuksia. Onko ihmisoikeuksissa kyse tämän päivän taistelusta vaiko tulevaisuuden visioista ja onko yksilö, yhteisö, ihmiskunta valmis maksamaan siitä vaaditun hinnan ennenkuin vapaudet poistuvat pakon edessä.

No comments: