Tänään juhlitaan tähtitieteilijä Johannes Keplerin syntymää vuodelta 1571. Mies selvitti planeettojen liikkeitä ja häntä epäiltiin oppi-isänsä Tyko Brahen myrkyttämisestä. Kirkko ei oikein pitänyt hänen uusien tähtien havainnoinnistaan ja hänen äitinsäkin pidätettiin noituudesta epäiltynä.
Yhtä kaikki hän havaitsi taivaalla 1604 viimeisimmän linnunradassa varmuudella havaitun supernovan, Keplerin tähden. Seuraava tuleva supernova on hyvin havaittavissa taas puolelta öin, jos pilvet poissa pysyvät. Ikkunani eteen piirtyy taivaalle silloin Väinämöisen viikate eli Orionin seitsemän tähden ryhmittymä. Sen tunnistaa hyvin kolmen vierekkäisen tähden linjasta, Orionin vyöstä, jonka kolmikko Mintaka, Alnilam ja Alnitak muodostavat.
Orionin kirkkain tähti Rigel on vyöstä alhaalla oikealla, tuleva supernova Betelgeuse ylhäällä vasemmalla. Mukana kuvioissa on myös Orionin kaasusumu M42, jossa syntyy aikoinaan uusia tähtiä. Punainen jättiläistähti Betelgeuse tuolla 427 valovuoden päässä on 15X lähitähtemme Auringon massainen ja noin 300 miljoonaa kertaa suurempi tilavuudeltaan. Se voi jo 1000 vuoden sisällä muuttua supernovaksi, joka jonkin aikaa näkyy tuollaisena täydenkuun tapaisena valona taivaalla, ennen kuin siitä tulee Valkoinen kääpiötähti Kalojen Van Maanenin tähden tapaan. Ootellaan, josko jo ensi yönä näemme taivaalla kaksi kuuta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment