Friday, December 22, 2006

Kalat taivaalla

Kaupungin valosaasteesta huolimatta tähtitaivas piirtyy jälleen ikkunani eteen. Kaakossa erottuu mielenkiintoinen kohde, kolmen tähden muodostama selkeä suoranpätkä. Orionin vyö tuo ei ole, eivät ole tähdet niin lähekkäin ja niin kirkkaita. Vaan kyseessä on Kalat, joka koostuu kaikkiaan kuudesta tähdestä.
Suoran alimpana on alfa eli kaksoistähti Alrescha ja myös tähdistön zeta on kaksoistähti. Kirkkain tähti on eta ja mukana kohteessa ovat myös spiraaligalaksi M74 sekä valkoinen kääpiö Van Maanenin tähti. Että kyllä taivaalle tavaraa mahtuu.
Kalojen tähtikuvio liittyy oleellisesti myös joulutarustoon. Kun Jeesus syntyi 3.10. vuonna 7 ennen Kristuksen syntymää, koettiin taivaalla Jupiterin ja Saturnuksen tietynlainen linjassa olo, konjuktio. Ne olivat konjuktiossa myös samaisen vuoden toukokuussa ja joulukuussa, jolloin kolme tietäjää tuli lahjoineen tähden johdattamana kumartamaan lasta Beetlehemiin.
Näin ainakin ajatteli asiasta tähtitieteilijä Johannes Kepler, joka pääsi tutkimaan tähtien harvinaista suurkonjuktiota 17.12.1603. Sama tapahtuma toistuu vain kerran 800 vuodessa Kalojen tähdistössä ja voi olla juuri Messiaan Tähden selitys.

No comments: