Thursday, December 7, 2006

Ollaan sankareita

Tänään vietetään taas merkittäviä synttäreitä, kun sankareina esiintyvät filosofit Noam Chomsky -28, Pentti Linkola -32 ja Markus Kajo -57. Kas kun ovatkin syntyneet samana päivänä, toki eri vuonna.
Chomsky näistä on tietenkin maailmantähti, johtava USA:n toisinajattelija. Hänen edustamansa anarkosyndikalismi on käytännön utopiaa, mutta ainahan haaveilla pitää. Siinä uskotaan kollektiivisuuden toimivan kuin hippikommuunissa ilman rahan ja omaisuuden mukanaan tuomia rasitteita. Elokuvan puolella jokin Bertoluccin 1900 sivusi vähän samaa aihetta.
Ihmiskunnan ja muun roskaväen sekä aineellisen hyvinvoinnin tyly tuomio tulee myös Linkolalta, joka olisi eittämätön maailmantähti hänkin, jos olisi syntyisin vaikka Englannista. Porukka vähemmäks, elämä paremmaks ja luonto pelastuu - ihmiseltä. Että sellainen tapaus.
Utopian ja synkistelyn sijaan Kajo puolestaan nojaa filosofiassaan huumorin ajetteluvoimaan. Ihmiskunnan ilmiöiden ihmettelijänä häntä voisi luonnehtia vaikkapa Suomen Keatoniksi. Kenet se haluaisi pelastaa - varmaan itsensä, tosikoilta.

No comments: